dijous, 12 de juny del 2014

En Pau Serra de Santa Coloma de Gramanet


L'altre dia que tenia una hora perduda per Barcelona em vaig acostar a l'Arxiu de la Catedral de Barcelona. El lloc d'entrada molt curiós, damunt del claustre de la Catedral a sota dels campanars. S'hi guarden documents de molt valor, entre ells el Llibre d'Esposalles, un registre de les taxes que es pagava a la catedral per cada casament fet al Bisbat. 287 volums que van del s. XV al XIX.
Hi vaig trobar un casament que ja havia troba a l'arxiu parroquial d'Argentona, el casament del jove Pau Serra, d'ofici pagès, fill de Pau Serra i Mariangela Cusó, de Santa Coloma de Gramanet, amb l'argentonina Paula Fornells. Casament que va tenir lloc a Argentona el mes de gener de 1803.
D'aquesta manera em queda més que confirmat que el rebesavi del meu rebesavi va deixar el seu poble de Santa Coloma de Gramanet per cassar-se i anar a viure a Argentona. Aquesta informació ja la tenia mig esbossada, a més tenint en compte que el cognom Serra és un dels històrics de Santa Coloma de Gramanet.
La qüestió és que s'ha obert la meva investigació genealògica amb els serra de Santa Coloma, ja que a través d'un estudi dels cognoms catalans de la UPF que vaig participar-hi, es va analitzar el cromosoma Y del meu genoma i és molt semblant, presenta moltes similituds amb el d'un Serra de Santa Coloma de Gramanet que també va participar d'aquest estudi. Així a través del meu genoma he pogut contactar amb un membre de la mateixa nissaga Serra, és a dir compartim un mateix avantpassat Serra de Santa Coloma.
Em falta continuar remenant a l'arxiu de la Catedral i trobar aquest avantpassat comú, i no estem lluny de tancar el cercle, ja que hem trobat altres paus, i així que el tinguem relacionat podrem dibuixar una línia del cognom Serra d'onze generacions, que arribaria documentalment fins al s. XVII. Ja tinc doncs feina per distreure'm.
M'agradaria conèixer, i saber el motius, cosa impossible, perquè en Pau Serra un jove pagès de Santa Coloma de Gramanet va deixar el seu poble i va sembrar la seva descendència a Argentona.
Ves per on ara tinc parents a Santako !