dimarts, 20 de maig del 2008

Visita a Mauthausen i Gusen (2)


El camp de Gusen a poca distància de Mauthausen era el camp de concentració on van anar a parar la majoria de republicans catalans i espanyols.
Tot i ser un camp depenent de Mauthausen va ser un camp de treball esclavitzant on la mortalitat calculada va ser del 70 % dels interns.
El treball esclau del camp va ser en una pedrera pròxima i en fabricació de material de guerra.
Es calcula que un total de 7000 espanyols van anar a para en aquest camp, entre aquest 10 rodencs, dels quals només en van sobreviure 3. Tots els assessinats es van produir l'any 1941 quan les condicions del camp van ser més dures. Posteriorment els veterans van anar consolidant llocs de treball menys durs i van establir xarxes de resistència en el camp. El camp de Gusen també és conegut com el camp dels espanyols.
Entre els morts rondencs hi ha el mestre del poble, l'Àngel Artola, amb l'únic delicte d'haver treballat per fer una escola pública de qualitat i educar als infants de Roda. Joves de vint anys que va anar al front a defensar la seva terra i la seva libertat.
Les tres persones que van sobreviure també són difunts. Destacar a Miquel Serra Grabulosa que van ser molt actiu a difondre l'horror dels camps nazis i va estar treballant perquè tothom conegués la veritat i mai més tornés a passar. El seu testimoni el podeu llegi en el llibre de la Montserrat Roig, Els catalans en el camps nazis.