dilluns, 19 de maig del 2008

Visita a Mauthausen i Gusen (1)

Aquest cap de setmana he pogut fer una d'aquelles coses que tenia pendents. Visitar i conèixer el camp de concentració de Mauthausen (Austria).

El mateix divendres al vespre amb la Irene i la Maria Antònia vam decidir agafar un avió fins a Viena i anar cap a Mauthausen per tornar diumenge al vespre des de l'aeroport de Bratislava (Eslovàquia).

L'excusa era anar a inagurar la placa homenatge als set rodencs morts ens els camps de concentració durant els actes de commemoració de l'allliberament de Mauthausen que fan cada any pel mes de maig.

Poca gent sap que va haver-hi deu rodencs als camps de concentració i que d'aquests només en van tornar tres. Concretament, com la majoria de soldats republicans, van estar al camp d'extermini de Gusen, filial i molt a prop del camp de Mauthausen.

Per a mi a era un deure que com a responsable rondenc havia de fer, un record a aquells joves lluitadors per la llibertat que es van veure abocats a viure dues guerres i morir enmig de la barbàrie nazi. Joves de vint anys i poc més que com a delicte més gran havia estat ser el mestre del poble o haver optat per defensar la democràcia i la llibertat. (continuaré)